Mi a Hypospadiasis?

A Hypospadiasis fiúkat, férfiakat érintő születési rendellenesség, melynek lényege, hogy a péniszen a húgycsőnyílás nem a makk csúcsán, hanem  a szerv tövéhez közelebb található. A betegség nagyjából a születések 3%-át érinti, melyeknél a szakorvosok négy súlyossági fokot (Grad-ot) különböztetnek meg, a nyílás elhelyezkedésétől függően. Szerencsére a probléma ma már szinte minden esetben korrigálható.

Nem mindegy azonban, hogy a fiúgyermek mennyi idős korában oldják meg a problémát, hiszen minél előbb sor kerül a műtétre, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye, valamint a lelki sérülések is elkerülhetők ezáltal. A rendellenességet hazánkban több helyen is műtik, de fontos tudni, hogy a megfelelő színvonalú ellátás nagy gyakorlatot és specializációt igényel. Amikor orvost keresünk gyermekünknek, mindig fontos tájékozódni a többi értintett szülő tapasztalatairól is!

A súlyos esetek világhírű specialistája Prof. dr. Ahmed T. Hadidi, aki itthon, magánellátás keretei között végez műtéteket.

Mit tehet a szülő, ha gyermekénél ezt a betegséget diagnosztizálják?

Mivel a betegséget – súlyosságától függően – mihamarabb műteni kellhet, javasolt már a diagnózist követően azonnal felvenni a kapcsolatot egy szakorvossal és konzultáción részt venni. Érdemes tudakozódni a problémáról és felvenni a kapcsolatot érintettekkel.

Az alábbi weboldalakon hasznos információkat találhatnak:

Dr. Pirót László, a betegség hazai specialistájának weboldalra a betegség osztályozásáról, a műtétekről és gyakori kérdésekről- válaszokról
A varoszoba.hu cikkei a Hypospadiasisról és a műtéti megoldásokról
Videós ismeretterjesztő anyagok és részletes információk
Prof. Ahmed Hadidi világhírű Hypospadiasos szakorvos weboldala

A betegséggel küzdő szülők zárt Facebook csoportja:
Hypospadiasis Magyarország szülői csoport

Az alábbi kisfilmből számos hasznos információt megtudhatnak e betegségről.